Salut, sunt Adrian - nutritionistul tau

Salut, ma numesc Adrian Huma, am 45 ani si sunt nutritionist acreditat cu drept de practica in Uniunea Europeana si UK. Am absolvit diverse cursuri si specializari in wellbeing, mancat constient, nutritia copiilor, microbiota sistemului digestiv, nutritie sportiva, dieta de tip nordic, dezvoltare personala, unele avand recunoastere la nivel European, altele la nivel international.

Read more

Am la baza o educatie cu puternic accent pe matematica dar si economie, care m-au ghidat spre o cariera in domeniul financiar. Fiind tot mai convins de importanta obtinerii unei stari de bine generale de catre fiecare dintre noi pentru a asigura o dezvoltare sustenabila a lumii in care traim, de cativa ani mi-am construit o educatie in nutritie si wellbeing pe care sunt bucuros sa o impartasesc  cu toti cei interesati

Acum 5 ani am inceput un process de auto invatare care m-a ajutat sa scad in greutate mai mult de 10 kilograme in decurs de un an, de la 88 kg la 76 kg. Nu am mai depasit de atunci aceasta greutate. De fapt, dupa ce am inceput sa practic consecvent sporturi de anduranta am inceput sa slabesc si mai mult, ceea ce m-a facut sa imi doresc sa studiez cat mai multe despre nutritie si wellbeing in general, pentru a intelege ce este si cum functioneaza sistemul digestiv si desigur cum sa pun inapoi in mod corect kilogramele pierdute (nu glumesc, daca scaderea in greutate poate fi dificila, cresterea in greutate cand practici activitati sportive de durata poate fi si mai dificila).

Astfel, de la un stil de viata cvasisedentar (cel putin 8 ore pe scaun la birou urmate de “relaxarea” de dupa birou, pe canapea in fata televizorului, am inceput sa inot, sa pedalez si apoi sa alerg (o activitate careia sincer nu prea ii intelegeam scopul la acel moment). Am inceput sa particip la competitii de triathlon si alergare pentru amatori, reusind sa termin 4 semimaratoane in interval de un an si apoi sa inot 3km fara oprire in Marea Egee  sau sa termin un maraton.

Am inceput sa citesc si sa invat tot mai mult despre ceea ce inseamna wellbeing, in special despre nutritie, sport, odihna, limitare stress. Apoi am inceput sa impart aceste cunostinte cu persoane din jurul meu care m-au incurajat sa ma dezvolt si mai mult in aceasta directie. E adevarat ca multe aspecte ale unei stari generale de bine (wellbeing) sunt considerate destul de usor de inteles, dar cand vine vorba de nutritie multa lume asociaza acest concept cu calcule complicate si diete dificil de sustinut, care te pot deconecta de societate sau de cercul de prieteni.

 

Partea buna e ca se pot asimila concepte de baza din nutritie si intr-o maniera prietenoasa, sustenabila pe o perioada indelungata, integrate in stilul tau de viata. Ca sa fac o paralela cu matematica, inainte de a rezolva ecuatii complexe trebuie sa ne asiguram ca stapanim bine niste algoritmi de baza. Acestia te vor ajuta sa intelegi principiile de baza ale nutritiei, si apoi sa obtii un progress vizibil legat de starea ta generala, intr-un interval de timp decent si usor de mentinut pe viitor.

prez ing1_resized

Daca suntem sanatosi, haideti sa apreciem acest lucru si sa ne mentinem asa

De ce CumMancam.com?

L-am gandit ca un ajutor prietenos, personalizat, pentru obiceiurile tale alimentare, combinand atat consilierea nutritionala cat si o abordare integrativa, pentru a obtine o stare de bine generalizata. Mancatul e important, suntem doar partial ce (si cum) mancam, iar acest lucru trebuie sa fie placut si sa nu creeze un stres in viata noastra.

Cred sincer ca pentru a reusi construirea unor obiceiuri alimentare sanatoase e necesar sa implici in totalitate persoana care isi doreste acest lucru, facand pasi mici dar siguri, intelegand daca si de ce isi doreste acest lucru, si construind astfel o calatorie placuta. Doar dupa ce am construit o fundatie solida putem aduce si artileria grea a formulelor si a nutrientilor ( asta doar daca simtiti ca e nevoie, pentru cei care vor sa stie si mai multe 🙂 )

Consider ca fiecare dintre noi poate sa-si insuseasca un set de obiceiuri alimentare corecte si sa obtina rezultate vizibile fara a apela la formule complicate, fara a masura fiecare portie de mancare si fara diete care sa ne deconecteze de prieteni sau societate in general. Si mai ales ca e important sa ne placa ce mancam.

Sa mananci sanatos e de fapt simplu in cele din urma, inceputul poate fi dificil, dar rezultatele vor aparea destul de repede daca faci lucrurile intr-un mod corect dar si simplu.

Read more

Din cele mai vechi timpuri oamenii au considerat mancatul ca un act necesar, mai degraba legat de supravietuire decat de a deveni mai buni. In timp ce astazi pentru cei mai multi dintre noi (din pacate nu pentru toti) mancatul pentru supravietuire nu mai e de actualitate, cum si ce mancam nu sunt vazute ca o baza pentru o viata mai buna, obiceiurile noastre alimentare fiind formate mai degraba de agendele noastre incarcate, de ceea ce percepem ca placeri de moment sau de reclamele care ne bombardeaza in fiecare zi.

Acum, mai mult decat oricand, avem cantitati enorme de informatii despre ce si cum sa mancam, armate de specialisti in nutritie, dieteticieni si doctori, si cu toate acestea diabetul  este in top 10 afectiuni cauzatoare de deces la nivel global, cu o rata de crestee anuala foarte mare. Se pare ca disfunctionalitatile in modul in care ne alimentam, ne miscam sau controlam stress-ul sunt in prezent principalele motive de imbolnavire la nivel global.

Astfel am inceput sa ma intreb de ce cu atatea informatii disponibile oamenii continua sa isi riste sanatatea mancand in mod incorect. Poate ca aceste informatii nu sunt totusi cunoscute. Dar atunci cum in urma cu jumatate de secol oamenii mancau mai corect, desi erau mai putine informatii disponibile? Poate ca e o combinatie, intre a nu cunoaste aceste informatii si calitatea mancarii /bauturilor disponibile. Intr-devar, desi descoperirile in materie de nutritie au explodat in ultimul timp, in acelasi timp a avut loc si o explozie de produse alimentare de calitate inferioara. Iar necunoasterea unor principii de baza in nutritie e chestionabila avand in vedere abundenta mesajelor din mass-media dar si cresterea exponentiala a speciailstilor in nutritie si wellbeing.

Apoi m-am gandit ca poate modul de trimitere a acestor informatii nu e cel mai eficient, lucru explicat si de procentul ridicat (peste 50%) a celor care renunta la specialistul lor in nutritie dupa doar cateva luni. Multe din recomandarile primite sunt sau foarte complexe si dificil de inteles ( termeni, formule), sau presupun o disciplina foarte stricta pentru a fi implementate, sau pur si simplu sunt contrare stilului nostru de viata sau obiceiurilor noastre sociale. In plus multe au o alta caracteristica: nu tin cont de personalitatea fiecaruia sau de cauzele care au stat la baza alimentatiei incorecte.

Diplome

Ultimele articole / interviuri

Go top